HELICID®MAX

 

 

Dlaczego wprowadzamy zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej

– czyli „skoro biorę tabletki, to po co się męczyć?”

 

 

mgr Katarzyna Szczechowiak

Dietetyk kliniczny, psycholog
Vitavis

 

Dietoterapia żołądkowo-przełykowej choroby refluksowej (gastro-oesophageal reflux disease – GERD) stanowi nieodłączny element leczenia. Jej zastosowanie, komplementarnie do farmakoterapii, pozwala na całościowe podejście do problemu i wspomaganie działania leków, w dłuższej perspektywie może pomóc w zredukowaniu ich dawki i/lub zmniejszeniu nasilenia objawów refluksu, a nawet ich eliminacji.

Aktywny udział pacjenta w leczeniu
– receptą na sukces!

Poprzez swoje zaangażowanie i dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych – również w oparciu o obserwowanie reakcji organizmu – możemy więc znacząco zwiększyć szanse na sukces i wyzdrowienie. Co ważne, nasze spostrzeżenia dotyczące wpływu poszczególnych produktów na nasilenie objawów są istotą indywidualnego podejścia do żywienia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Dlaczego wspomaganie leczenia dietą jest tak istotne? Rodzaj spożywanego jedzenia może silnie wpływać na pracę przewodu pokarmowego, wspomagając jego regenerację w przypadku podrażnienia i zmniejszając nasilenie objawów.

Jeśli jednak, mimo wprowadzonego leczenia, sięgamy po produkty zaostrzające przebieg choroby, działamy przeciwstawnie do leków, zmniejszając ich skuteczność, a w konsekwencji podnosimy ryzyko poważnych powikłań. Pamiętajmy, że nieleczony refluks (systematyczne podrażnianie przełyku kwaśną treścią żołądka i wywołany tym stan zapalny) może prowadzić do rozwoju zmian przednowotworowych w postaci przełyku Barretta, a w konsekwencji do raka przełyku.

Mechanizm działania poszczególnych produktów w chorobie refluksowej, czyli dlaczego nasze codzienne wybory mają znaczenie

unikamy
Mechanizm działania
Produkty nasilające objawy choroby refluksowej

Obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku (LES)


czekolada
kawa
mocna herbata
napar z mięty
alkohol

Nasilenie przejściowej relaksacji dolnego zwieracza przełyku (TLESR)


tłuszcz i tłuste potrawy
cebula
czosnek
por

Pobudzenie receptorów czuciowych w przełyku


cytrusy
soki z cytrusów
pomidory
sok z pomidorów
ostre przyprawy

Opóźnienie opróżniania żołądka


czosnek
czekolada

Nasilenie wydzielania soku żołądkowego

kawa
alkohol

Praktyka i przykłady posiłków wskazanych w chorobie refluksowej

wprowadzamy
Mechanizm działania
Produkty nasilające objawy choroby refluksowej

Neutralizacja kwaśnej zawartości przełyku i ułatwienie opłukiwania ścianek przełyku


chude i półtłuste produkty
jogurt naturalny
mleko
kefir
woda o dużej zawartości wapnia

Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, przyspieszenie opróżniania żołądka

dieta bogata w błonnik
dieta bogata w błonnik
dieta bogata w błonnik
dieta bogata w błonnik

Praktyka i przykłady posiłków wskazanych w chorobie refluksowej

  • Spożywaj regularnie mniejsze porcje, częściej (w 5-6 posiłkach) i powoli (połykanie powietrza przy szybkim jedzeniu wpływa na zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej i nasilenie objawów).
  • Wprowadź bardziej rozdrobnione posiłki (zupy kremy, ziemniaki purée, koktajle).
  • Pamiętaj, że zmniejszenie masy ciała w przypadku nadwagi i otyłości z pomocą umiarkowanej aktywności fizycznej (skutkujące redukcją zawartości wisceralnej tkanki tłuszczowej) obniża ciśnienie w obrębie jamy brzusznej.
  • Wyeliminuj tłuste, smażone, także na głębokim tłuszczu, produkty (np. sery żółte, sery pleśniowe, tłuste śmietany, kremy, mięso, placki ziemniaczane, pizza, kebab, frytki).
  • Unikaj zarówno intensywnego wysiłku fizycznego, jak i leżenia po jedzeniu.
  • Obserwuj reakcje organizmu na produkty wskazane przeciwwskazane.
  • Unikaj spożywania wysokokalorycznych głównych posiłków, po ograniczaniu jedzenia w ciągu dnia (np. w związku z brakiem czasu w pracy), w ramach tzw. „wieczornej biesiady” (przyjmowania większości kalorii wieczorem) i zachowuj odstęp 2-3 h między ostatnim posiłkiem a snem.
dodatkowe zalecenia żywieniowe
iconśniadanie/kolacja
Sałatka warzywna z tostami z mozzarellą i awokado

  • rukola lub mieszanka sałat z dodatkiem łyżeczki oleju rzepakowego
  • drobno pokrojona papryka i ogórek
  • grillowana cukinia
  • 3 tosty z chleba pszenno-żytniego z mozzarellą i awokado (bez masła)

+ Słaba kawa z mlekiem

 

śniadanie/kolacja
śniadanie/kolacja
śniadanie/kolacja
śniadanie/kolacja
śniadanie/kolacja
śniadanie/kolacja
iconobiad
Pierś z kurczaka w pieczarkach zapiekana z warzywami

  • 120 g fileta z kurczaka zapiekanego w lekkim sosie pieczarkowym (na bazie jogurtu), posypanego mozzarellą
  • warzywa pieczone (marchewka, cukinia, bakłażan, papryka)
  • 1 łyżka ziemniaków purée z dodatkiem wyłącznie mleka (bez masła)

+ Woda o wysokiej zawartości jonów wapnia

 

obiad
obiad
obiad
obiad
obiad
obiad
iconpodwieczorek
Koktajl bananowy z dodatkiem malin

  • 1/3 szklanki mleka migdałowego (wapń)
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 3/4 szklanki malin
  • 1 lekko zielony banan
  • 1 łyżeczka maku (wapń)
  • konfitura malinowa do smaku

+ Słaba kawa z mlekiem

 

podwieczorek
podwieczorek
podwieczorek
podwieczorek
podwieczorek
podwieczorek

  1. Taraszewska A. Zgagi można się pozbyć. Narodowe centrum Edukacji żywieniowej. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/zgagi-mozna-sie-pozbyc/. Data dostępu: 17.10.2023.
  2. Dent J et al. Epidemiology of gastroesophageal reflux disease: a systematic review. Gut 2005; 54: 710-717.
  3. Lagergren J et al. Symptomatic gastroesophageal reflux as a risk factor for esophageal adenocarcinoma. N Engl J Med 1999; 340: 825-831.
  4. Pace F et al. Inhibitory pompy protonowej w leczeniu choroby refluksowej przełyku – terapia „na żądanie”. On-demand PPI therapy in GERD. Curr Treat Options Gastroenterol 2008; 11(1): 35-42, tłum. lek. Paweł Lesiak. Dostępne na: https://podyplomie.pl/medycyna/27023,inhibitory-pompy-protonowej-w-leczeniu-choroby-refluksowej-przelyku-terapia-na-zadanie. Data dostępu: 17.10.2023.
  5. Mulak A. Leki prokinetyczne w Polsce – kiedy i jak stosować? Gastroenterologia Kliniczna 2014; 6(4): 134-142.
  6. El-Serag HB et al. Update on the epidemiology of gastro-esophageal reflux disease: a systematic review. Gut 2014; 63(6): 871-880.
  7. Kahrilas PJ et al. GERD: diagnosis and clinical management. Gastroenterology 2017; 152(2): 302-318.
  8. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). (2021). Heartburn, Gastroesophageal Reflux (GER), and Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Dostępne na: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults. Data dostępu: 17.10.2023.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie 
z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.