Zgaga a zdrowie psychiczne.
Zgaga jest powszechnym problemem gastrycznym, z którym borykamy się od czasu do czasu. W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, jak stres wpływa na produkcję kwasu solnego. Przyjrzymy się zgadze jako objawowi stresu oraz przedstawimy, jak przerwać mechanizm wzajemnego oddziaływania zgagi i stresu.
Jak stres wpływa na produkcję kwasu solnego?
Stres wywiera ogromny wpływ na większość funkcji fizjologicznych, w tym na procesy trawienne. W sytuacji narażenia na stres ciało przechodzi w tryb „walki lub ucieczki”. Taki stan wywołuje szereg konsekwencji, takich jak np. pobudzenie układu cholinergicznego, czego konsekwencją jest zwiększona produkcja kwasu solnego, prowadząca do zaburzeń trawiennych, w tym do wystąpienia zgagi.
Na uwagę zasługuje fakt, że nie tylko sama sytuacja stresująca wpływa na zwiększoną produkcję kwasu solnego. Samo oczekiwanie na stresujące wydarzenie może skutkować podobnymi reakcjami i może się utrzymywać jeszcze długo po tym, jak sytuacja stresowa minie.
Zgaga jako objaw stresu
Zgaga, choć często kojarzona z dietą i nieprawidłowym stylem życia, może być też związana ze zdrowiem psychicznym. Stres bowiem, może się manifestować na różne sposoby, a jednym z nich może być odczuwanie zgagi.
Stres wpływa nie tylko na fizjologię, ale także na zachowanie i nawyki żywieniowe. W sytuacjach stresogennych łatwiej nam sięgać po jedzenie gorszej jakości bogate w tłuszcze i przyprawy wywołujące zgagę.
Ponadto stres może także doprowadzić do spożywania nieregularnych posiłków, jedzenia w pośpiechu i nadużywania kawy. Takie czynniki dodatkowo zwiększają szansę występowania nieprzyjemnych doznań związanych z układem trawiennym.
Stres i zgaga. Jak przerwać mechanizm wzajemnego oddziaływania?
Jednym z kluczowych elementów przerywających mechanizm wzajemnego oddziaływania na siebie zgagi i problemów natury psychicznej jest skoncentrowanie się na właściwym zarządzaniu stresem. Techniki relaksacyjne, medytacje, sztuka głębokich oddechów, mogą pomóc w łagodzeniu napięcia psychicznego. Regularne praktyki relaksacyjne wpływają pozytywnie na układ cholinergiczny, zmniejszając nadmierną produkcję kwasu solnego.
Ważnym aspektem jest także analiza stylu życia i wprowadzenie zmian mających na celu redukcję stresu. Regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i odpowiednia dieta to elementy, które mogą znacząco zmniejszyć poziom stresu.
Należy także unikać spożywania tłustych i pikantnych potraw, unikać nadmiaru kofeiny i palenia papierosów oraz ograniczyć ilość spożywanego alkoholu. Regularne spożywanie posiłków i unikanie jedzenia przed snem także mogą zmniejszyć ryzyko występowania zgagi.
Ponadto warto też wspomnieć o lekach dostępnych w aptece bez recepty stworzonych z myślą o łagodzeniu tego nieprzyjemnego objawu. Jednym z nich jest Helicid® Max, który zawiera substancję czynną o nazwie omeprazol. Jego zaletą jest zmniejszanie ilość kwasu solnego w żołądku. Działa długo, co może przyczynić się do szybkiej kontroli objawów zgagi.
Podsumowanie
Zgaga, będąca nieprzyjemnym objawem układu trawiennego, może być ściśle powiązana z poziomem stresu, który wywiera znaczący wpływ na produkcję kwasu solnego. Stresujące sytuacje, jak i sam fakt oczekiwania na nie, mogą przyczyniać się do częstego występowania objawów gastrycznych, w tym zgagi. Ponadto zgaga może być objawem stresu. Przerywanie wzajemnego oddziaływania między zgagą a stresem wymaga holistycznego podejścia, obejmującego zarządzanie stresem i modyfikację stylu życia. Warto zatem równocześnie dbać o zdrowie psychiczne i fizyczne.
- Psychologiczne aspekty choroby refluksowej przełyku, A. Widera, I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Kraków, 2012.
- Choroba refluksowa przełyku (GERD)— problem wciąż aktualny, M. Korzonek, A.Dziergas, M. Kuczyńska, Samodzielna Pracownia Opieki Długoterminowej, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Via Medica, Wybrane problemy kliniczne, 2014.
- Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Robert Dudkowiak, E. Poniewierka, Zakład Dietetyki przy Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Family Medicine & Primary Care Review 2012, 14, 4: 586–591.
- Charakterystyka Produktu Leczniczego Helicid® Max.