Pieczenie w przełyku – czy to zgaga?
Każdy z nas doświadczył w pewnym momencie swojego życia nieprzyjemnego pieczenia w przełyku. Taki objaw od razu kojarzymy ze zgagą. Nie zawsze jednak to przykre uczucie faktycznie nią jest. W poniższym tekście przyjrzymy się bliżej temu symptomowi, wskażemy jego przyczyny i odpowiemy na pytanie, kiedy pieczenie w przełyku oznacza zgagę, a kiedy jest sygnałem czegoś innego.
Czym jest zgaga
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiem, mogące promieniować aż do gardła. Jest głównym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego, spowodowanym cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku przez niedomykający się jego dolny zwieracz. Zgaga często bywa mylona z innymi schorzeniami, nie tylko układu pokarmowego, co może doprowadzić do niewłaściwego doboru leczenia.
Inne przyczyny pieczenia w przełyku
Choć zgaga jest najczęstszą przyczyną pieczenia w przełyku, istnieją także inne schorzenia, które mogą powodować podobne dolegliwości. Należą do nich m.in.:
- wrzody przełyku – powstałe w następstwie refluksu żołądkowo-przełykowego, na skutek przyjmowania niektórych leków lub nadmiernego spożywania alkoholu,
- infekcje przełyku – najczęściej są to infekcje bakteryjne lub grzybicze,
- alergie – niektóre alergeny, takie jak roztocza kurzu, mogą wywołać uczucie pieczenia w przełyku,
- zapalenie przełyku – może być wywołane różnymi czynnikami, takimi jak palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu czy infekcje,
- inne choroby przełyku, takie jak np. achalazja, w której mięśnie przełyku nie funkcjonują prawidłowo, co utrudnia przesuwanie się pokarmu z przełyku do żołądka.
W pewnych przypadkach pieczenie w przełyku może być spowodowane zaburzeniami nerwowymi lub stresowymi reakcjami organizmu.
Jak zatem odróżnić zgagę od innych schorzeń?
Rozpoznanie zgagi w większości przypadków opiera się na charakterystycznych objawach, takich jak pieczenie w przełyku, uczucie pełności czy odbijanie. Jeżeli jednak dolegliwości te są nietypowe, utrzymują się przez dłuższy czas lub towarzyszą im inne symptomy, takie jak utrata masy ciała, krwawienie lub trudności w połykaniu, niezbędna jest konsultacja z lekarzem.
Jak sobie poradzić ze zgagą
Zgaga to nieprzyjemne doznanie. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na jej złagodzenie, z których najważniejszym jest właściwe dostosowanie diety. Należy unikać ostrych, smażonych i tłustych potraw. Dobre efekty daje również zmniejszenie porcji i unikanie jedzenia przed pójściem spać. Dodatkowym sposobem zapobiegania zgadze w trakcie snu jest podniesienie zagłówka lub dołożenie dodatkowej poduszki pod głowę. Koniecznie powinno się też zaprzestać palenia papierosów i unikać spożywania alkoholu.
Poza zmianą diety można także sięgnąć po lek dostępny w aptece bez recepty, taki jak Helicid® Max, który pomogą zneutralizować kwas solny lub zmniejszyć jego produkcję.
Podsumowanie
Pieczenie w przełyku to dolegliwość, której większość z nas doświadczyła przynajmniej raz w życiu. Dlatego też zawsze warto być czujnym. W przypadku długotrwałego utrzymywania się objawów lub pojawienia się dodatkowych niepokojących dolegliwości należy skontaktować się z lekarzem. Wczesna diagnostyka i właściwe leczenie dają szansę na szybki powrót do pełni zdrowia.
- Choroba refluksowa przełyku, R. Talar-Wojnarowska, A. Gąsiorowska, E. Małecka-Wojciesko, https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.4.2., 10 sierpnia 2023, data wejścia: 07.11.2023.
- Choroba refluksowa przełyku [w] Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych 2014. Talar-Wojnarowska R., Gąsiorowska A., Małecka-Panas E. Gajewski P. (red.), Medycyna Praktyczna. Kraków, 2014.
- Choroba refluksowa przełyku (GERD) — problem wciąż aktualny, M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska, Samodzielna Pracownia Opieki Długoterminowej, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Wybrane problemy kliniczne, Via Medica, Szczecin, 2014.
- Charakterystyka Produktu Leczniczego Helicid® Max.