Jakie są przyczyny zgagi
Zgaga to jedna z najczęściej występujących dolegliwości dotyczących przewodu pokarmowego. Mimo, że jej objawy są łatwo rozpoznawalne, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z szerokiego spektrum przyczyn prowadzących do tej dokuczliwej przypadłości. Czy zgaga jest tylko konsekwencją niewłaściwej diety? A może istnieją jeszcze inne powody jej występowania? W poniższym artykule przedstawimy najczęstsze z nich oraz wskażemy kilka sposobów na pozbycie się tego problemu.
Zgaga – co to właściwie jest
Choć większość z nas doświadczyła kiedyś zgagi, nie każdy wie, czym ona jest. A zgaga to po prostu nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, spowodowane cofaniem się do niego kwaśnej treści z żołądka, które jest wywołane refluksem żołądkowo-przełykowym. Ulgę w takim przypadku może przynieść korzystanie z leków ograniczających produkcję kwasu solnego, takich jak np. Helicid® Max, który dostępny jest w aptekach bez recepty.
Najczęstsze przyczyny zgagi
Zgaga to dolegliwość, która może mieć wiele przyczyn. Oto lista najczęstszych z nich.
- Niewłaściwe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku – dolny zwieracz przełyku to mięsień oddzielający przełyk od żołądka. Gdy działa prawidłowo, zapobiega cofaniu się zawartości żołądka do przełyku. Problem pojawia się, kiedy dolny zwieracz przełyku osłabnie lub nieodpowiednio się zamyka. To właśnie wtedy dochodzi do występowania refluksu, którego głównym objawem jest zgaga.
- Niewłaściwy styl życia i nieodpowiednia dieta – niezdrowa dieta, na którą składają się: tłuste potrawy, czekolada, ostre przyprawy, napoje gazowane, nadmierne spożywanie kawy i alkoholu, przyczynia się do odczuwania zgagi. Nadwaga to naturalna konsekwencja niewłaściwego odżywiania. Nadmiar tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół brzucha zwiększa ciśnienie ukierunkowane na żołądek, co także sprzyja występowaniu zgagi. Na pojawienie się tej nieprzyjemnej dolegliwości ma także wpływ pozycja, w jakiej człowiek przebywa w trakcie jedzenia i tuż po nim. Schylanie się lub leżenie chwilę po posiłku może zakończyć się odczuwaniem pieczenia w przełyku. Palenie papierosów to kolejny czynnik prowadzący do zgagi. Warto zaznaczyć, że składniki chemiczne znajdujące się w dymie tytoniowym osłabiają działanie dolnego zwieracza przełyku.
- Leki i medykamenty – wiele przyjmowanych leków może wywoływać zgagę jako działanie uboczne. Na tej liście są m.in. leki przeciwbólowe, stosowane w nadciśnieniu tętniczym, astmie lub osteoporozie oraz antybiotyki.
- Ciąża i zmiany hormonalne – ciąża, zwłaszcza drugi i trzeci trymestr, to czas, kiedy pieczenie w przełyku staje się częstym objawem u wielu kobiet. Rosnący płód wywiera nacisk na żołądek matki, a hormony ciążowe wpływają na osłabienie dolnego zwieracza przełyku. To wszystko składa się na zwiększone ryzyko występowania zgagi.
- Choroby przełyku i żołądka – czasami zgaga może być sygnałem poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody, zapalenie żołądka czy nowotwór.
- Stres i czynniki psychologiczne – stres i inne czynniki psychologiczne mogą również prowadzić do występowania zgagi, w ich wyniku zwiększa się bowiem produkcja kwasu żołądkowego.
Podsumowanie
Zgaga, choć często uważana za błahą dolegliwość, może mieć różne przyczyny: od niewłaściwego trybu życia przez stres, po choroby przełyku i żołądka. Kluczem jest zrozumienie jej źródeł oraz odpowiednia reakcja.
- Choroba refluksowa przełyku (refluks): przyczyny, objawy i leczenie, E. Małecka-Panas, https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks-przyczyny-objawy-i-leczenie, 15.09.2022, data wejścia: 06.11,2023.
- Zgaga: co to jest zgaga, jakie są jej przyczyny, M. Wiercińska, https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga-co-to-jest-zgaga-jakie-sa-jej-przyczyny, 23.09.2022, data wejścia: 07.11.2023.
- Choroba refluksowa przełyku (GERD) — problem wciąż aktualny, M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska, Samodzielna Pracownia Opieki Długoterminowej, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Wybrane problemy kliniczne, Via Medica, Szczecin, 2014.
- Charakterystyka Produktu Leczniczego Helicid® Max.