Dieta w zgadze – co i jak jeść, żeby uniknąć zgagi

Zgaga to dolegliwość, która może znacząco pogorszyć jakość życia. Nieprzyjemne uczucie objawiające się pieczeniem w klatce piersiowej wywołane jest cofaniem się kwaśnej zawartości żołądka do przełyku. Jednym z ważnych elementów prowadzących do uniknięcia zgagi jest stosowanie prawidłowej diety. O tym, co, jak i kiedy jeść, a czego unikać, dowiesz się w poniższym artykule.


Jakich produktów unikać przy zgadze

Niektóre pokarmy i napoje mogą nasilać symptomy zgagi. Na liście produktów, których należy unikać, znajdują się:

  • napoje gazowane – ich picie powoduje dostanie się do żołądka zbyt dużej ilości powietrza, które go rozdyma, może także prowadzić do rozluźnienia zwieracza przełyku,
  • napoje kofeinowe i energetyczne – kofeina zwiększa produkcję kwasu solnego w żołądku,
  • alkohol – spożywanie nadmiernej ilości często sprzyja występowaniu refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • kwaśne produkty – owoce cytrusowe, pomidory i produkty oparte na ich bazie mogą podrażniać błonę śluzową przełyku i wywoływać dyskomfort,
  • tłuste i smażone potrawy, sery, fast food’y – utrudniają trawienie, co zwiększa ryzyko wystąpienia zgagi,
  • produkty ciężkostrawne – cebula, czosnek, brukselka, kapusta, por,
  • czekolada – zawiera kofeinę i dużą ilość tłuszczu, które mogą wzmagać chorobę refluksową,
  • ostre przyprawy – papryczka chilli, chrzan, pieprz, curry, ocet podrażniają przełyk i żołądek, nasilając objawy zgagi.

Osoby cierpiące na zgagę powinny także ograniczyć spożywanie produktów zawierających dużo błonnika, który w nadmiarze może nasilić podrażnienie błon śluzowych żołądka.


Produkty polecane w walce ze zgagą

Choć wiele produktów może doprowadzać do nasilenia objawów zgagi, istnieją również takie, które pomagają w jej łagodzeniu. Do najważniejszych z nich należy zaliczyć:

  • chude mięso – indyk, kurczak, chude ryby,
  • warzywa o niskiej kwasowości – brokuły, marchew, kalafior, ziemniaki,
  • niektóre owoce – banan, jabłko, malina, gruszki, awokado,
  • chudy nabiał – jogurt naturalny, mleko o niskim poziomie tłuszczu, chudy ser, serek twarogowy, serek wiejski, maślanka, kefir,
  • pieczywo jasne lub typu graham,
  • jasny ryż, makaron, kasza jęczmienna, kasza manna,
  • herbaty ziołowe, woda niegazowana, kawa zbożowa.

Większość tych produktów wykazuje działanie neutralizujące kwas solny występujący w żołądku, co przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby refluksowej i zgagi.

 

Jak zdrowo spożywać posiłki

Jeśli cierpimy na zgagę, ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także sposób, w jaki to robimy. Oto kilka wskazówek:

  • jedz mniejsze porcje – zamiast trzech dużych posiłków w ciągu dnia zjedz cztery do pięciu mniejszych,
  • jedz powoli – dokładne przeżuwanie i wolne jedzenie sprzyjają procesowi trawiennemu,
  • unikaj picia podczas jedzenia – duża ilość płynu spożywanego podczas posiłku zwiększa objętość treści żołądkowej, co sprzyja refluksowi,
  • nie jedz przed snem – ostatni posiłek należy spożyć co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać.

Ponadto należy unikać smażenia. Potrawy powinny być przygotowywane poprzez duszenie, gotowanie, parowanie lub pieczenie.

 

Podsumowanie

Zgaga to problem, z którym boryka się wiele osób. Właściwa dieta, wybieranie odpowiednich produktów i unikanie tych, które mogą nasilić jej objawy, znacząco zwiększają szansę na komfortowe życie bez pieczenia w przełyku. Jeśli cierpimy na zgagę, ważny jest nie tylko dobór składników, ale również odpowiedni sposób przygotowywania z nich posiłków. Zdrowa dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb, będzie korzystna nie tylko dla żołądka, ale również dla ogólnego stanu zdrowia.

 

 

Bibliografia:
  1. Choroba refluksowa przełyku [w] Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych 2014. Talar-Wojnarowska R., Gąsiorowska A., Małecka-Panas E. Gajewski P. (red.), Medycyna Praktyczna. Kraków, 2014.
  2. Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Robert Dudkowiak, E. Poniewierka, Zakład Dietetyki przy Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, Family Medicine & Primary Care Review 2012, 14, 4: 586–591.
  3. Zasady żywienia osób w starszym wieku, E. Gabrowska, M. Spodaryk, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Polsko-Amerykańskiego Instytutu Pediatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, tom 14, nr 2, 57–62, Kraków, 2006.
000607309

Zobacz też

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie 
z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.